Menu Principale di Navigazione

 

BlanX svetuje

 

BlanXovi nasveti za brezhibno ustno higieno.
Najtežja stvar je doslednost, zato je tukaj podanih nekaj koristnih smernic, ki bodo poskrbele za brezhiben nasmeh.

 
 
 

Hrana kot zaveznik.


Vsakih šest mesecev priporočamo pregled pri specialistu in globinsko čiščenje; raznolika, z vitamini bogata prehrana - npr. sadje in zelenjava - ter mleko in sir kot pomemben vir kalcija pa so ključnega pomena za moč in zdravje zob in sklenine. 

Zamenjajte zobno ščetko.


Zobno ščetko je priporočljivo zamenjati vsake tri mesece, ker se ščetine obrabijo in izgubijo obliko. Tako postane ščetka neuporabna, saj ne služi več svojemu namenu. Za učinkovito odstranjevanje oblog morajo biti ščetine zobne ščetke ravne, konice pa zaobljene.

 
 

Bodite potrpežljivi.


Po jedi je priporočljivo pred čiščenjem zob počakati 20-30 minut, saj lahko v nasprotnem primeru dosežete ravno nasproten učinek in poškodujete sklenino.

Obisk pri specialistu.


Vsakih šest mesecev priporočamo pregled pri specialistu in globinsko čiščenje. Najbolje je, da si naslednji obisk označite kar na koledarju.

 
 

Manj sladkorja.


Zmanjšajte dnevni vnos sladkorja in povečajte vnos zelenjave in vlaknin: žvečenje prispeva k odstranitvi ostankov hrane in nevtralizira kisle snovi, ki lahko poškodujejo zobno sklenino.

Škodljiva hrana.


Izogibajte se kavi, čaju in rdečemu vinu. Omejite uživanje škroba, ki ga vsebujejo testenine in kruh. Škrob sam po sebi ni nevaren, se pa spremeni v sladkor, če ostane predolgo v ustih.

 
 

Kaj pa vaš jezik?


Ne pozabite nanj, saj se, če jezik ni pravilno očiščen, kot posledica pogosto pojavi halitoza (ustni zadah).

Niso vse zobne 
ščetke enake.


Pri izbiri zobne ščetke si zapomnite, da električne zobne ščetke odstranijo do dvakrat več oblog kot tradicionalne (neelektrične).

 
 

 

Obarvanost zob

 

Najtežja stvar je doslednost, zato ponujamo nekaj koristnih nasvetov, ki bodo poskrbeli za brezhiben nasmeh. 

Eden glavnih sovražnikov estetskega nasmeha so obarvani zobje in "zobni madeži". Nastanejo, ko se razne obarvane snovi (kot sta naprimer hrana in pijača) prilepijo na sklenino, včasih pa se zgodi, da obarvanost prodre globoko, vse do dentina. Vsekakor pa velja, da se barva zob razlikuje od osebe do osebe in včasih tudi od zoba do zoba. Obarvanost sklenine pa je lahko tudi posledica slabe presnove.

 
 
ZUNANJI DEJAVNIKI
Hrana in pijača
Bakterije
Karies in obarvanost zob
Kajenje
Kovinske soli
NOTRANJI DEJAVNIKI
Bolezen
Fluoroza
Zdravila
Izguba vitalnosti zob
Staranje
Amelogenesis imperfecta (nepopolna tvorba nebine)